Stressi ja palautuminen | Kuntokeskus Pro

Stressi ja palautuminen

Kovatehoisten treenien sekä kiireisen arjen kaverina on hyvä pitää huolta riittävästä palautumisesta, jotta myös kehitystä ehtii ja pystyy tapahtumaan eikä uupumus ja stressi pääse painamaan. Palautumiseen on useita eri keinoja ja itselle on etsittävä ja löydettävä ne sopivimmat tavat.

Kaikki ärsykkeet saavat meissä aikaan stressireaktion, olivat ne sitten positiivisia tai negatiivisia. Stressi on meille hyväkin asia, kunhan se pysyy hallinnassa eikä valtaa meidän koko elämää. Liiallisen stressin alla se voi kroonistua ja oireisiin voi jopa tottua. Stressi oireilee sekä fyysisellä että psyykkisellä tasolla ja sen voi tunnistaa mm. väsymyksestä, usein toistuvista päänsäryistä, jatkuvista lihaskireyksistä ja –jumeista sekä keskittymiskyvyn puutteesta, unettomuudesta, vatsa- tai muistiongelmista. Pitkällä aikavälillä stressioireet voivat aiheuttaa eri sairauksia sekä voimakasta uupumusta. Siksi stressinhallinta on oleellinen osa joka päiväistä elämää, jotta voimme hyvin ja jaksamme eikä kehomme ala työskentelemään meitä vastaan. Onneksi stressin lievittämiseen ja palautumiseen on olemassa monia eri keinoja, joista valita itselleen parhaimmat ja toimivimmat.Luonnossa liikkuminen

Rauhoittaa ja eheyttää mieltä sekä antaa lisää energiaa. Uusien paikkojen ihastelu vie ikäviä ajatuksia muualle ja samalla tuo tuoreita ja mielekkäitä ajatuksia tilalle.

Meditointi

Tukee keho-mieli-yhteyttä sekä auttaa tutustumaan omaan mielen maailmaan sekä rauhoittumaan hektisen arjen keskellä.

Jooga/venyttely

Lisää kehon elastisuutta ja liikelaajuutta sekä ehkäisee lihasjumien muodostumista. Samaan aikaan rauhoittaa ja edistää ruoansulatusta.

Sauna/avanto

Saattaa tehostaa palautumista ja samalla immuunipuolustus vahvistuu sekä mieli rauhoittuu ja keho rentoutuu. Myös aineenvaihdunta saa lisäboostia.

Hieronta + muut hoidot

Antavat omaa aikaa ja tilaa rentoutumiselle. Hieronta/jäsenkorjaaja tms. ehkäisevät lihasjumeja sekä auttavat niiden avaamisessa ja tukevat aineenvaihduntaa.

Lukeminen

Rauhoittaa mieltä ja samaan aikaan on mahdollisuus oppia uutta. Korvaa television tai älylaitteiden käytön/katselun esimerkiksi iltaisin ja rauhoittaa unta sekä helpottaa nukahtamista.


Musiikki

Herättää tunteita ja auttaa keskittymään tai toimii rauhoittumisen tukena. Myös musiikin soittaminen vaatii keskittymistä ja vie ajatuksia muualle sekä parantaa mm. muistia sekä motoriikkaa.

Äänikirjat/podcastit

Helppo tapa rentoutua ja samalla oppia uutta. Voi toimia myös ennen nukkumaan menoa rauhoittavana iltarutiinina.

Vapaa-aika perheen ja ystävien kanssa

Ihmisten läheisyys rentouttaa ja saa aikaan mielihyvän tunteita. Keskustelemalla voi myös purkaa ajatuksiaan ja näin ollen rauhoittaa stressaantunutta mieltä.

Luova harrastaminen

Maalaaminen, piirtäminen, kirjoittaminen yms. Luova työskentely voi saada aikaan hyvänolon tunnetta ja saada ajatukset muualle stressaavista asioista. Samalla saa aikaan jotain uutta ja kaunista.

Hyvä ruoka

Tuottaa mielihyvähormoneita ja antaa meille tyytyväisen olon. Tukee palautumista ja kehitystä. Antaa energiaa kaikkeen toimintaamme.

Hyvälaatuinen uni

Erittäin tärkeä osa palautumista, jotta keho pääsee uudistautumaan ja mieli tyhjentymään päivän jälkeen. Hyvät yöunet takaavat, että päivän aikana energiatasomme ovat korkealla ja kehomme toimii optimaalisesti.Aina ei kuitenkaan riitä, että hyödyntää erilaisia palautumiskeinoja vaan voi olla tarpeen vähentää tai keventää treenejä hetkeksi, jotta keholla ja mielellä on aikaa hengähtää. Osalle voi toimia esimerkiksi kevennysviikot tietyin aikavälein kuten 3-6 viikon sykleissä. Myös kokonaiskuormituksen tarkastelu omalla kohdalla on silloin tällöin hyväksi, jotta pystyy kartoittamaan stressin määrän omassa arjessaan. Kaikki positiivisetkin tapahtumat ja asiat ovat meidän kehollemme ja mielellemme stressiä. Siksi väsymys voi yllättää vaikka kokee oman tekemisen tuovan iloa ja hyvää mieltä.

Jos koet, että olosi on usein väsynyt eikä energiaa riitä arjen normaaleihin toimiin ja työn tekoon, kannattaa tarkastella omaa palautumistilannettaan ja keventää treenejä ja muuta ylimääräistä toimintaa hetkeksi. Tukea sekä vinkkejä palautumiseen voit kysyä myös personal trainerilta tai liikunta-alan ammattilaiselta. He osaavat katsoa henkilökohtaista kokonaisuuttasi ja antaa ohjeita juuri sinun tilanteeseesi, oli kyse sitten treenien sisällöstä tai eri palautumisen keinoista, joita toteuttaa.


Netta Pitkänen

Liikunnan ja vapaa-ajan ohjaajan tutkinto

Haaga-Helia ammattikorkeakouluMukavat ja tyylikkäät vaatteet treeniin sekä vapaa-aikaan


Puhdistamon tuotteet tukemaan treenistä palautumista


Kommentit